7 tips voor een raak persbericht

26 May 2020

Aandacht. Extra views. Meer bekendheid voor je merk en product. Dat is wat een achtergrondverhaal op Sprout.nl, een nieuwsbericht in het FD of een persoonlijk interview door de redactie van Emerce met jouw bedrijf kan doen. Maar om zover te komen, moet je je eerst iets van je laten horen. Zo weten redacties dat je er bent. Dat je nieuws hebt.

1. Geen bijlage
‘Geachte redactie, in de bijlage treft u ons laatste persbericht aan’. Zo je nieuws presenteren is zo ongeveer de grootste conversie-killer die we kunnen bedenken. Slechts een zeer beperkt aantal journalisten zal de moeite nemen om het word-document of pdf-bestand te openen. En daarom: plaats de tekst van je persbericht altijd direct in de mail zelf.     

2. Een pakkende kop
Journalisten van met name grote titels krijgen elke dag heel wat persberichten voor hun kiezen Dertig, veertig, vijftig, soms bijna honderd per dag. Je begrijpt: die gaan ze niet allemaal van A tot Z zitten lezen. Daarvoor ontbreekt het ze simpelweg aan tijd. Zeker op drukke dagen is hun selectieproces vooral een kwestie van titels scannen. De kop van je verhaal is daarom van groot belang. Houd maximaal 10 tot 15 woorden aan, kom direct tot de kern van je bericht en maak er geen wervende advertentie-kop van.

3. Oprolbaar
Maak je persbericht oprolbaar. Begin zoals gezegd met het nieuws en geef antwoord op de wie-, wat-, wanneer-, waarom- en hoe-vragen. Dit kun je onderbouwen met feiten en cijfers. Vervolgens geef je meer achtergrondinformatie, blik je eventueel nog vooruit op de toekomst en presenteer je tot slot de informatie die er minder toe doet. Als er nou niet zoveel ruimte is, en een redactie wil jouw persbericht grotendeels één op één overnemen, dan is het voor redacteuren eenvoudig om de laatste alinea weg te laten.

4. Geen promotieriedel
Een persbericht schrijven is iets heel anders dan een ronkende advertentietekst opstellen waarmee je nieuwe klanten wil lokken. Maak er dus geen promotionele riedel van waarin je je merk of product voortdurend de hemel in prijst. Journalisten prikken daar snel doorheen. Ze knappen er zelfs op af. En gebruik je woorden als bijzonder, duurzaam of innovatief? Kom dan in de tekst dan met argumenten waaruit dit blijkt.

5. Houd het kort
Less is more. Een bekende uitspraak die ook bij het opstellen van persberichten van toepassing is. Journalisten zien regelmatig persberichten langskomen die niet eens meer op twee A4-tjes passen. Een goed persbericht is een stuk korter. Hanteer bij voorkeur tussen de 400 en 600 woorden. Is je concepttekst een stuk langer? Loop er dan nog eens kritisch doorheen of vraag iemand anders om mee te lezen. Bij te lange persberichten blijkt dat er meestal dubbele informatie in staat, die je zonder probleem kunt schrappen.   

6. Persoonlijke toevoegingen
Bedien de schrijvende pers op hun wenken met het toevoegen van enkele quotes in je persbericht. Dat leest prettig en maakt de tekst net iets persoonlijker. Als het nieuws wordt opgepakt, dan worden quotes in veel gevallen aan het artikel toegevoegd.

7. Contactgegevens
Vergeet tot slot je contactgegevens niet. Niet dat journalisten ieder persbericht gaan nabellen (daar hebben ze echt geen tijd voor), maar het gebeurt soms wel. En geef toe, het zou zonde zijn wanneer ze geen contact met je vinden, enkel omdat er geen telefoonnummer in het persbericht staat. Wees op de dag dat het persbericht de deur uitgaat wel bereikbaar. Journalisten maken regelmatig mee dat zo’n contactpersoon toevallig op vakantie blijkt te zijn of de hele dag onbereikbaar is vanwege allerlei meetings.