Timing van je persbericht

17 November 2020

Je hebt groot nieuws dat je met de rest van de wereld wilt delen. Nu moet je de pers nog op de hoogte brengen. Een persbericht versturen is dan een heel goed idee. Een goed persbericht schrijven is één ding, de timing is nummer twee. Op welk moment verstuur je een persbericht voor het beste resultaat?

Zoveel mogelijk relevante journalisten en bloggers moeten natuurlijk jouw persbericht lezen. Dan is de kans dat één van hen er daadwerkelijk iets mee gaat doen natuurlijk het grootst. Dat leidt vervolgens tot het uiteindelijke doel: free publicity. Daarvoor heb je allereerst een goed geschreven persbericht nodig. De volgende stap is het kiezen van het juiste moment om het persbericht te versturen. Als je een aantal simpele regels volgt heb je de grootste slagingskans.  

Begin van de week
Net als bij de meeste gewone mensen begint ook voor journalisten en bloggers de werkweek meestal op maandag. De zoektocht naar verhalen begint dan ook vaak op die dag. In het weekend is er over het algemeen minder nieuws dan op weekdagen. Journalisten beginnen de week bij wijze van spreken met een schone lei. De maandag is ook om die reden een zeer geschikte dag om je persbericht te versturen. Dit betekent niet per se dat de ontvanger er ook direct iets mee doet. Veel mediaorganisaties laten een stagiair of junior journalist de mailbox met persberichten doorploeteren. Die stuurt interessante persberichten door naar andere journalisten die in het desbetreffende onderwerp zijn gespecialiseerd. Het kan dus zijn dat er pas later in de week wordt besloten of er iets met het persbericht gedaan wordt of juist niet. Het betekent niet dat maandag sowieso de beste dag is om een persbericht te versturen, maar in de regel is het wel zo dat het begin van de week beter is om een persbericht de wereld in te jagen dan het einde van de week. 

Vroeg in de ochtend
Wat voor het begin van de week geldt, geldt ook voor het begin van de dag. Vroeg op de dag is over het algemeen een beter moment om een persbericht te versturen dan later op de dag. Dit gaat niet altijd op. Bedenk goed welke media je hoopt te bereiken. Timing is daarbij van belang. Denk je dat je verhaal vooral geschikt is voor de ochtendkranten, dan kun je beter wachten met het versturen van je persbericht tot een later moment op de dag. Ochtendkranten worden ‘s middags geschreven en gaan ‘s avonds naar de drukpers. Een persbericht dat vroeg in de ochtend wordt verstuurd kunnen zij niet meer meenemen. Voor radio en televisie geldt over het algemeen dat de ochtend geschikter is. Bedenk daarbij wel dat veel PR mensen dit ook weten. Het is dan dus druk in de mailbox van de ontvanger. Zorg dat je het anders doet dan de rest. Veel persberichten worden om 7 uur of 8 uur ‘s ochtends verstuurd. Doe het 5 minuten later en je persbericht komt bovenin de mailbox van de ontvanger. Het bericht wordt dan dus als eerste gelezen. 

Afhankelijk van de inhoud
Het ideale moment om een persbericht te versturen hangt ook sterk af van de inhoud. Heb je bijvoorbeeld een bericht over een nieuw restaurant of toneelstuk en stuur je het persbericht vooral naar de uitgaanspagina’s van verschillende media, dan is het begin van de week misschien niet het beste moment om een persbericht te versturen. Woensdag is dan mogelijk een slimmere keuze. Probeer te bedenken wat het ritme is van de media die het persbericht ontvangen en haak daarop aan. Heb je een persbericht over sport dan is het vaak niet zo’n goed idee om voor het weekend te kiezen. Er is dan al zoveel sportnieuws dat je bericht vermoedelijk in de verdrukking komt. De concurrentie is gewoonweg te groot. Zoek daarom naar het moment dat journalisten verhalen zoeken en het aanbod niet te groot is. 

Agendanieuws
Het kan natuurlijk zo zijn dat je journalisten en bloggers wilt uitnodigen voor een persconferentie of de opening van een nieuwe locatie. Je moet ze dan wel even de kans geven om het in hun agenda in te passen. Het heeft dan geen zin om het persbericht op de dag zelf te versturen. Meestal heeft de journalist dan al een volle agenda. Stuur het persbericht ook niet te vroeg, want dan is de kans groot dat het in de mailbox verdrinkt en vergeten wordt. Eén of twee weken van tevoren is vaak vroeg genoeg. Vaak kun je na afloop van de persconferentie of opening nogmaals een persbericht versturen. Dit zijn vaak berichten die je heel goed kunt voorbereiden, omdat je weet wat er gaat komen. Zie het als een tweede kans om publiciteit te genereren. Het is ook handig voor de journalisten die aanwezig geweest zijn bij de persconferentie of opening. Zij kunnen dan makkelijk op basis van het persbericht hun verhaal schrijven of vertellen. 

Geduld
Deze tip heeft vooral met je verwachtingen te maken. Reken er niet op dat journalisten direct aan de slag gaan met je persbericht. Ze krijgen gemiddeld tussen de tien en zestig persberichten per dag in hun mailbox. Het kan dus even duren voordat ze met jouw persbericht aan de slag gaan. Laat je vooral ook niet uit het veld slaan als je eerste of zelfs tweede en derde persbericht geen succes heeft. Misschien past het verhaal op dat moment net niet goed, maar je komt wel onder de aandacht van de journalisten. Dat heeft ook waarde en het maakt de kans groter dat ze op een gegeven moment wel tot publicatie overgaan of je bellen voor een verhaal. De aanhouder wint, ook als het gaat om het versturen van persberichten.